vrijdag 27 december 2013

2013: een verloren jaar?!

Nee, die conclusie deel ik niet. Naar mijn mening bestáát er geen verloren tijd. Wel bestaat tijd die anders is ingevuld geraakt dan jij (be)dacht. Maar verloren? Nee. Ook slapen en nietsnutten hebben een functie. Verloren tijd is een begrip dat een doelmatige geest verraadt. Een beheersdenker, een control freak.

2013 was a lost year for tech schrijft Quartz. Om aan te geven dat innovatie vaak schokgewijs verloopt en dat 2013 weleens zo'n (relatief) rustige periode kan kenmerken. Er gebeurt wel van alles, maar Quartz noemt dat uncreative destruction.

Ik denk dat Quartz een punt heeft.

Als je naar het afgelopen jaar kijkt, is er veel gebeurd. Maar er gebeurt altijd veel in een jaar. De kunst is te bepalen wat de waarde is van die ontwikkelingen. Toen ik het artikel las, dacht ik eerst te maken te hebben met een verzameling cynici. Gaandeweg drong tot me door dat ook ik dat onbestemde gevoel had. Alsof iedereen maar alles tot Groot Nieuws bombardeerde. In de veronderstelling dat ook 2013 Het Grote Nieuws zou bevatten?! Het bleef echter een vaag jaar.

Voor mij zijn er twee grote ijkpunten voor. Het ook door Quartz aangehaald lanceren van Google's Glass, zonder duidelijk doel. Glass lijkt te zijn gebaseerd op de veronderstelling dat 'het voor de gebruiker handig is informatie direct op (voor) zijn netvlies te krijgen'. Da's hetzelfde probleem waarmee de personal computer dertig jaar terug kampte: enorme rekenkracht, maar wat dóe je er mee? Ik weet nog dat ik heel veel antwoorden kreeg in de categorie Recepten Opslaan. Glass is ook zoiets. Wat moet ik er mee? En: wil ik ermee voor paal lopen? Want esthetisch gezien, is het een wanstaltig gedrocht.

Het andere ijkpunt is bitcoin cum suis. Bedacht, ontwikkeld, gelanceerd en overgenomen door de klassieke wens géld te willen verdienen, wankelt het concept nu en neigt ten onder te gaan aan zuivere speculatie. Eerlijk gezegd, vind ik dat een veel groter probleem, een veel grotere tegenvaller dan dat hele Glass. Bitcoin heeft de potentie een ander ruilsysteem te zijn dan het klassieke geldsysteem.

Het belangrijkst is echter wat Quartz schrijft onder de kop The arrogance of technnology's ruling class increased:
Even as one entrepreneur declared that Silicon Valley should be a separate US state, economists made the case that much of what the internet has accomplished in the past 20 years is the impoverishment of the majority of Americans. While there isn’t much manufacturing left in rich countries to automate, it appears that robot baristas could threaten jobs in the service sector as well. Some in Silicon Valley even made explicit their goal of eliminating workers and their labor protections. And Uber’s CEO alienated customers by insisting that exorbitant “surge pricing” was nothing more than a way to ensure supply at busy times.

Meanwhile, American tech firms flocked to Ireland in order to avoid regulation, while companies like Uber and AirBnB made it apparent that their business model is dependent on avoiding regulations in the states.


Dat is een paragraaf die je heel goed tot je moet laten doordringen, als je mij een plezier wilt doen. Hij is, denk ik, cruciaal voor het duiden van dat relatief rustige jaar 2013, omdat er wordt duidelijk gemaakt wat de bedoeling is/kan zijn.

Die volgende golf, lieve lezer, wordt helemaal geen golf die ons voorspoed en geluk gaat brengen. Als 'wij' niet opletten, is de volgende golf die van de subtiele repressie en afhankelijkheid.

Het is 'ons' tot nu ook niet gelukt de multinationale ondernemingen, waaronder ook de banken, onder sociale controle te brengen. Er is geen enkele reden aan te nemen dat tech-ondernemingen zich aan die wetmatigheden van winst-maken onttrekken. Ook niet als zij met de mond de leuze hanteren 'don't be evil'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten