Als ik eerlijk ben, had ik het artikel bijna links laten liggen. Zine bood het aan, maar ik dacht: "Daar héb je ze weer: lijstjes!". Gék word je van die lijstjes: de beste 10 van dit of dat, 3 methoden om rijk te worden, 16 pogingen om een keuze te maken.... En dan deze: Six habits of highly grateful people.
Lees het! Ik denk dat je er wat aan hebt in je leven.
Het lezen van dit artikel was een feest van herkenning. Niet dat ik nu zo'n enorm dankbaar type bén. Diep van binnen dénk ik dat wel degelijk. Zoals zo vaak: er is een groot verschil tussen intentie, voornemen, gedachte, en handelen, dóen.
Grateful betekent dankbaar, erkentelijk. En wat ik me tijdens het lezen realiseerde - en waardoor ik dit nu tik - is dat het daarmee ook alles te maken heeft met nederigheid. Da's niet onderdanigheid. Daarmee plaats je jezelf ónder andere mensen. Nederigheid is het besef dat jij niet gróter, belangrijker bent dan anderen.
Grateful is een begrip dat heel veel meer aandacht zou moeten krijgen in ons leven. Het maakt ons duidelijk dat we géén Meesters van het Heelal zijn, geen Heersers over de Natuur en Al Het Andere, en geen Eeuwig Levers. We zijn, als mensen, kwetsbaar en, als soort, dom. Er is geen enkel dier in staat zijn eigen leefomgeving zo te verstoren dat-i er op den duur niet meer kan leven. Wíj kunnen dat.
Nederigheid en dankbaarheid blijken gezond te zijn voor mensen. Het klinkt mogelijk wat vaag, maar het gaat er om dat je zaken die je nu als gegeven accepteert, weer waardéért. Volgehs psychologen geeft je dat bijvoorbeeld meer kracht om vervelende gebeurtenissen te doorstaan. Inderdaad, het bevat elementen van mindfulness.
Jeremy Adam Smith maakt er dus een lijstje van. Maar wel eentje met nadenkertjes.
1. Once in a while, think about death and loss. De kern van relativeren; wie ben je, krijg je helder(der) als je je voorstelt wat er gebeurt als jij of iets of iemand anders er niet meer is. Zonder je te willen beledigen, maar als jij sterft gaat de wereld er niet van onder de indruk zijn.
2. Take the time to smell the roses. De boodschap? Neem niet van alles voor vanzelfsprekend aan. Dan kijk je er overheen, ruik of hoor je ze niet.
3. Take the good things as gifts, not birthrights. Moet die worden uitgelegd? Lijkt me niet: je hebt nergens vanzelfsprekend récht op. Realiseer je dat.
4. Be grateful to people, not just things. Hallo, materialisten, deze is voor jullie. We zijn sociale wezens en jouw leven is afhánkelijk van andere levende wezens. Wees daar dankbaar en erkentelijk voor.
5. Mention the pancakes. Na de eerste vind ik dit een heel mooie. Maak je dankbaarheid zichtbaar. Benoem haar. Je zult merken dat dit heel makkelijk weg leest en heel moeilijk realiseerbaar is als je er te weinig bij stil staat.
6. Thank outside the box. Aiii, dit is een héél lastige. Bedank ook de aanstichters van ellende voor het bieden van kansen op nieuwe ontwikkelingen. Ik beken: dit is mij nog nooit gelukt (alhoewel ik dat 'nieuwe kansen' wel degelijk herken).
Die laatste zou ik liefst nog willen aanvullen met een precisering van dat out of the box: doe als waardering iets onverwachts!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten