Networking company Cisco estimates that Internet traffic will grow three-fold between 2012 and 2017 to reach an annual run rate of 1.4 zettabytes, more than a trillion gigabytes per year. The firm expects traffic to reach nearly 121 exabytes per month by 2017 — equal to 30 billion DVDs, 28 trillion MP3′s or 750 quadrillion text messages — and an increase from 44 exabytes per month in 2012. Roughly 3.6 billion people worldwide are expected to access the Internet by 2017, or around 48% of the world’s projected population. In 2012, 2.3 billion people worldwide used the Internet, accounting for nearly 32% of the world’s 7.2 billion people. Cisco also estimates that the average fixed broadband speed will more than double from 11.3Mbps in 2012 to 39Mbps in 2017. Unsurprisingly, non-PC Internet traffic is expected to reach 49% in 2017, up from 26% in 2012.
Het is dit zinnetje waar ik van dacht "Hè?!": Roughly 3.6 billion people worldwide are expected to access the Internet by 2017, or around 48% of the world’s projected population.
We zitten nu op 32% van de wereldbevolking, die gebruik maakt van het Internet. Volgens de vooruitzichten gaat dat in 2017 blijkbaar net niet de helft zijn.
Dat is verdomd weinig!
Als ik me probeer voor te stellen hoe dat is, dan vind ik dat uitermate verontrustend. Hier in de omgeving - de industriële,kapitalistische, 'ontwikkelde' - eerste wereld is het idee dat we steeds meer via het Internet zijn gaan doen en gaan doen. Wie nog denkt dat het Internet geen centrale rol speelt in de toekomstige samenleving wordt voor wereldvreemd aangezien. Zo snel kan het gaan; nog in 1990 was de gedachte het allemaal niet zo'n vaart zou lopen met het Internet.
Het is moeilijk te ontkennen dat het Internet en de mogelijkheden die op basis van die technologie zijn ontwikkeld, die bepalende rol is gaan spelen. Maar het zijn cijfers als deze die ons af en toe even tot stoppen en nadenken moeten dwingen.
Hij lijkt weer eens o zo logisch, de opvolging telegraaf, telefonie, radio, televisie en Internet. Het aparte is dat in die laatste twee afzonderlijke ontwikkelingen samenvloeien. Telegraaf en telefonie zijn nadrukkelijk communicatiemiddelen. Radio en televisie zijn hoofdzakelijk zendend. De Citizens Band en 27MCband zijn met enige flexibiliteit nog op te vatten als een oervorm van internetachtige communicatie: gedemocratiseerd en open.
De aanwezigheid van een telefonienetwerk is een belangrijke randvoorwaarde geweest voor de ontwikkeling van het Internet. Wat dat betreft, geldt de wet van de Stimulerende Achterstand. In een aantal 'ontwikkelingslanden' wordt de stap van het gedrade netwerk overgeslagen en vervangen door het draadloze.
Het beeld dat ontstaat - dat ik had - is van een aardkloot die toch al stevig is ontsloten met een stelsel van communicatiesatellieten en landlijnen. Natuurlijk niet alles even goed bereikbaar en zeker niet onkwetsbaar (een zonnestorm in de hoogste energieklasse kan dramatisch effecten hebben in onze elektronisch geregelde wereld), maar toch.
En dan blijkt de helft van alle mensen het Internet niet te gebruiken!
Hoezo democratiserend? Hoezo egalitair? Hoezo nivellerend? Hoezo kansenscheppend? Hoezo emancipatoir? Hoezo 'empowerend'?
Natuurlijk. Het is een globaal cijfer. En we weten dat we niets gelijk verdelen. Dat betekent dat sommige gebieden en sommige mensgroepen er slechter vanaf komen dan wij hier. En we denken echt dat dat altijd 'ver van huis' gebeurt. Dat hópen we. Of het zo is, gaat de toekomst leren. De economie is echter zo'n ruwe zee dat het niet mogelijk is daar een vaste koers op uit te zetten. Waar wij gaan eindigen, kan nog een verrassing zijn.
Als deze cijfers kloppen, dan is het wel zaak - denk ik - om de realiteit onder ogen te zien: dat we niet volle snelheid vooruit moeten, maar ook aandacht móeten hebben voor de 'achterblijvers'. En voor de gevolgen van achterblijvers. Je rekenschap geven van de gevolgen van je handelen voor anderen, is voor mij nog steeds een kenmerk van beschaving.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten